Anse Intendance beach |
Jedna od prednosti
života u Istanbulu je mogućnost putovanja na egzotična mjesta bez presjedanja.
Naravno ako imate mogućnosti. Nekoliko opcija smo razmatrali u Indijskom oceanu
i odlučili se za Seychelles. Jedan od razloga je mogućnost smještaja van
hotelskih kompleksa, kako bi osjetili život tamošnjeg stanovništva. I cijena je
bitan faktor, jer su zatvoreni hotelski kompleksi višestruko skuplji i daleko
od naših financijskih mogućnosti. Polijetanje je iza ponoći a dolazak u kasnim
jutarnjim satima. Ako možete spavati, imate čitav prvi dan odmora. Isto je i u
povratku. Avion je pun do zadnjeg mjesta. Većinom se čuje francuski, njemački i
engleski. Ja baš ne mogu spavati dok putujem za razliku od ostatka porodice.
Gledam filmove i čitam detalje o novoj destinaciji. Rezervisali smo smještaj na
dvije strane otoka Mahe. Prvi dio odmora na istočnoj strani u distriktu Anse
Royale, a drugi dio na zapadnoj obali u susjednom distriktu Baie Lazare.
Slijećemo oko 10 sati na pistu koja je
pored same obale. Kompletna atmosfera na aerodromu odgovara lokaciji. Radi se
lagano i opušteno. Seychelles prihvataju većinu država svijeta bez vize uz
dokaz o rezervaciji smještaja. Nakon preuzimanja prtljage pronalazimo ured
rent-a-car agencije i nakon nekoliko minuta otkazujemo rezervaciju auta.
Razlozi su prevelika rezervacija sredstava na kreditnoj kartici što nam
potencijalno može previti probleme tokom odmora. Isti ljubazni agent nam ponudi
prevoz za cijanu goriva do naše prve destinacije. Auto iznajmimo kasnije uz
bolje uslove. Bujna vegetacija i boje nas omamljuju tokom vožnje. Nakon
formalnosti oko preuzimanja ključeva od apartmana u hotelu „Pied dans L'eau“
(Stopala u vodi) i registracije odmah odlazimo na plažu „Anse Royale“.
Krajolik je sa razglednica. Dugačka
pješčana plaža koju lagano zapljuskuje tirkizno plavi Indijski ocean. Plažu smo
odabrali radi djece. Okružena je koralnim grebenom koji smiruje oceanske struje
i valove i djeci omogućava de se kupaju kao u bazenu. Temparatura vode i zraka
je slična. Djeca se brzo naviknu na ove tipično tropske uslove. Kupanje,
tropske ribe, pijesak. Nakon ovih prvih utisaka odlazimo do apartmana koji je
udaljen nekih stotinjak metara od plaže i našeg malog hotela. Smještaj je nov i
u prizemlju dvo-etažne kuće. Imamo i dvorište sa lijepo uređenim tropskim
vrtom. Sve je novo. I ptice i biljke i insekti. Čak su i gušteri drugačiji.
Jednom smo jedva pokazali put iz našeg kupatila do vrta. Supruga je
insistirala. Slatka nam je misterija i puna košara voća dobrodošlice. Od pet
voćki samo sam prepoznao mango. Ostale nisam niti znao niti probao, do tada.
Omiljeno mi je zvijezda i java jabuke. Nakon kratke partije fudbala sa
najmlađim, spremamo se i ponovo odlazimo u obilazak naselja.
Anse Royale je selo sa malim imanjima
gdje su turizam, ugostiteljstvo, ribarstvo i trgovina osnovna zanimanja. U
njemu se nalazi i dio Seychelles univerziteta, fakultet za poslovanje. U
blizini je policijska stanica, bolnica, mala tržnica sa raznovrsnom ponudom
ribe, voća i povrća. Tu su i prodavnice u kojima se mogu naći osnovni
prehrambeni artikli, uključujući i one za bebe. Neizbježne su i suvenirnice.
Plaćanje usluga je u domaćoj valuti tako da je dobro imati i mjenjačnicu u
blizini. Naša je 50 metara od apartmana. Zaključujemo, odlično smo se
pozicionirali za ovako daleko putovanje sa relativno malom djecom.
Hotel nudi jednostavan izbor lokalnih
jela. A ta kuhinja koja se rasprostire na svih 150 otoka Seychelles arhipelaga
se većinom bazira, zvuči nevjerojatno, ribi! Tu je i neizbježan uticaj Afrike,
Indije, Kine zbog geografske blizine i novijeg uticaja kao i kolonijalnih sila
Francuske i Velike Britanije. Doručak je po mom izboru. Počinje sa raznim
tropskim voćem, zatim domaćim pecivom uz namaze i završava kafom i sokom.
Restoran hotela je idealno mjesto za opuštanje. Veći broj stolova se nalazi na
pijesku među palmama samo nekoliko koraka od plaže a u debeloj hladovini
palminih listova. Odrasli mogu uživati u jutarnjoj kafi dok djeca istražuju
obalu. Djeca se prvo bojažljivo približavaju malim rupama u kojima se nalaze
rakovi duhovi (ghost crabs) koji su poznati po svojoj brzini i važnosti za ekosistem
otoka. Naime, pošto na otocima nema glodara i sličnih sisara koji čiste eko
sistem od strvina ovi rakovi su važni jer se hrane i skupljaju skoro sve. Od
voća do uginulih ptica. Ubrzo se djeca oslobode i pokušaju hvatati te brze
životinje is porodice člankonožaca. Međutim ova vrsta nije tek onako dobila
naziv po duhovima.
Jedna od prednosti ovog hotela je i
mogućnost besplatnog korištenja čamca. Ja i Alan odlazimo u našu prvu tropsku
avanturu. Cilj nam je mali otok koji se nalazi uz koralni greben i koji je po
navodima lokalnog stanovništva idealan za ronjenje na dah. Veslamo po kristalno
čistoj vodi. Ispod nas nekoliko vrsta riba spokojno pliva. Dolazimo do otoka
gdje pronalazimo adekvatno mjesto za čamac i kao pravi istraživači penjemo se
na vrh otoka. Otok je od granitnih stijena koje su karakteristične za
Seychelles. Uživamo u bojama neba i vode oko nas. Spuštamo se nazad do čamca i
dok ja plivam, Alan se zabavlja tražeći rakove. Nisam siguran plaši li se on
njih ili oni njega. Nakon što su se svi zavukli u svoja skloništa, uzima masku
i igra se mačke i miša sa jednom manjom znatiželjnom ribom papigom. Gdje su
korali tu su i ribe papige čijem jelovniku i probavnom traktu možemo zahvaliti
za mnoge pješčane plaže. Počinje kiša. Tropske kiše su takve da vas ne nagone
na žurbu i traženje skloništa. Lagano veslam nazad dok je Alan pun utisaka. Na
ovom odmoru će napisati svoj prvi dnevnik. To je razlog što mu učenje slova ne
pada teško tokom odmora a i imat će jednu uspomenu sa sebe i ko zna koga još.
Vraćamo čamac na mjesto i polako po kiši odlazimo do apartmana gdje se spremamo
ze večeru. Izbor za večeru nije velik ali svako jelo je ukusno. Iznenadili smo
se kvalitetom pizze. Ostala jelu su blago začinjena što je karakteristika
kreolske kuhinje.
Pošto mi moramo biti u pokretu idući dan putem ljubaznog osoblja iznajmljujemo auto na nekoliko dana. Ovaj put smo mnogo bolje smo prošli nego kada smo to uradili putem Interneta prilikom dolaska. Procedura je jednostavna. Zapišu lične podatke i kreditnu karticu, bez nekih rezervacija i auto je vaše. I to auto sa volanom na desnoj strani. Trebalo mi je nekoliko minuta da se naviknem i usudim napraviti prvi kraći izlet. Otišli smo do plaže za surfere prema južnom dijelu otoka gdje se nalazi samo jedan restoran i bar. Na našu žalost nije bilo vrijeme za surfanje na valovima tako da smo samo prošetali po plaži i vratili se. Tokom vožnje otkrijemo i tek otvorenu igraonicu za djecu. Neobično izgleda okružena bujnom tropskom vegetacijom. Kultura izvođenja djece na vještačke sprave je došla i do udaljenih otoka. Konkretno ova igraonica je donirana od strane Vlade Republike Kine. Čitao sam o većem uticaju kineskih investicija u Africi a sad i vidim primjer na ovim lijepim otocima. Naše barabe se igraju i super uklapaju sa lokalnim stanovništvom što nam je lično drago. Nakon igre vraćamo se u apartman i planiramo sutrašnju posjetu glavnom gradu Victoria.
Pošto mi moramo biti u pokretu idući dan putem ljubaznog osoblja iznajmljujemo auto na nekoliko dana. Ovaj put smo mnogo bolje smo prošli nego kada smo to uradili putem Interneta prilikom dolaska. Procedura je jednostavna. Zapišu lične podatke i kreditnu karticu, bez nekih rezervacija i auto je vaše. I to auto sa volanom na desnoj strani. Trebalo mi je nekoliko minuta da se naviknem i usudim napraviti prvi kraći izlet. Otišli smo do plaže za surfere prema južnom dijelu otoka gdje se nalazi samo jedan restoran i bar. Na našu žalost nije bilo vrijeme za surfanje na valovima tako da smo samo prošetali po plaži i vratili se. Tokom vožnje otkrijemo i tek otvorenu igraonicu za djecu. Neobično izgleda okružena bujnom tropskom vegetacijom. Kultura izvođenja djece na vještačke sprave je došla i do udaljenih otoka. Konkretno ova igraonica je donirana od strane Vlade Republike Kine. Čitao sam o većem uticaju kineskih investicija u Africi a sad i vidim primjer na ovim lijepim otocima. Naše barabe se igraju i super uklapaju sa lokalnim stanovništvom što nam je lično drago. Nakon igre vraćamo se u apartman i planiramo sutrašnju posjetu glavnom gradu Victoria.
Ulice grada Victoria |
Običajan doručak sa tropskim voćem i
krećemo pažljivo vozeći „suprotnom stranom“ od one na koju smo navikli. Srećom
saobraćaj je umjeren i nema gužve. Nakon vožnje uskom cestom uz obalu ulazimo u
Victoria, glavni grad države u kojem se nalaze mnoge institucije ove turističke
države. Vide se vjetrenjače za proizvodnju energije kao i mnogobrojni
turistički brodovi koji razvoze turiste na mnogobrojne otoke ovog arhipelaga.
Nakon prolaska pored luke i par kružnih tokova ulazimo u centralni dio grada.
Arhitektura je jednostavna i sa mnogo boja. Ulice su čiste i uređene sa
cvijećem kojeg ovdje ne nedostaje. Pronalazimo parking koji se plača da smo
sigurni da ne dobijemo kaznu.
Pronalazimo naš cilj. Prirodno-Istorijski muzej
Seychelles. Najmlađi uživaju u postavci koja sadrži informacije o raznolikom
biljnom i životinjskom svijetu Seychelles. Tu su mnogobrojne vrste ptica, riba,
kukaca i kornjača. Mnogobrojne vrste ajkula su najviše privukle pažnju. U
svakom slučaju ovdje se može saznati sve od nastanka arhipelaga do zadnjih
napora u očuvanju koralnih grebena i autohtonih vrsta i običaja. Izlazimo puni
utisaka i tražimo put do gradske tržnice koja nam je sljedeći cilj. Tu se mogu
naći mnoge vrste tropskog voća i povrća, kao i različite vrste morskih
organizama specifičnih samo za ovaj dio svijeta. Zavoljeli smo java jabuke tako
da ih sad kupujemo na kile. Obilazimo štandove i igramo se pogađanja imena
neobičnih vrsta riba i biljaka. Napuštamo tržnicu sa par vrećica tropskog voća
i odlazimo na dugo željenu kafu. Pronalazimo i prodavaonicu električne opreme
gdje pronalazim punjač za mobitel. Sad možemo mirno uživati u kafi. Espreso je
odličan. Talijanska kvaliteta u njemačkoj kafanu na spratu lokalne građevine u
centru Victoria. Na putu do auta pada le lagana kiša. Osvježenje sa neba je
dobro došlo. Na putu nazad svratimo u turističko naselje koje se naslanja na
grad Victoria i spojen je mostom. U naselju se osjećate kao u Europi. Samo je
tropska klima sa malom marinom i nekoliko plaža. Pronalazimo kafić sa enterijerom
od paleta. Uživamo u dobroj hrani i atmosferi. Nakon kraćeg obilaska krećemo
nazad. Vrijeme je za večeru i noćnu potjeru rakova na plaži u blizini našeg
apartmana.
Vozimo se nazad sad već iskusni u
vožnji desnom stranom. Prolazimo pored niza grafita. Većinom pozivaju na
aktivizam vezan na zaštitu okoline i prirodnog bogatstva ove otočne države. Bez
toga je upitan ekonomski razvoj pa i opstanak. Dobar primjer je cafe restoran
Kreol. Jednostavan enterijer na pješčanoj plaži sa stolicama i ležaljkama uz odličnu
hranu, sladoled i koktele. Kompletan cafe je uklopljen u ambijent puščane plaže
i kokosovih palmi. Tu uživamo u sladoledu i koktelima dok djeca pokušavaju
uhvatiti rakove. Iskustvo lokalaca tu pomaže. Alan se sprijateljio sa
djevojčicom koja mu je pokazala kao se može uhvatiti rak duh. Lagano se
približite dovoljno blizu da možete baciti šaku pijeska što zbuni raka dovoljno
da brzim skokom možete uhvatiti to brzo i plašljivo stvorenje. Idemo na
spavanja puni utisaka.
Uz doručak popunjavamo Alanov dnevnik
zanimljivim detaljima prošlih dana. Ovaj dan smo odlučili manje hodati. Jedan
izlet u neki od poznatih ekskluzivnih turističkih kompleksa. Usput smo naučili
zanimljiv detalj u istorije otoka. Prvo masovnije naseljavanje se desilo od
1861 godine kada je oko 2500 robova oslobođeno na otoku Mahe gdje su im je za
rad na plantažama uručeni posjedi gdje su mogli sami da uzgajaju kokos i ostale
kulture.
Autom se vozimo preko na drugu stranu
otoka. Prolazimo pored pomenutih malih imanja potomaka tadašnjih oslobođenih
robova. Cilj nam je Banyan Tree Seychelles koji se nalazi u zaljevu Anse
Intendance gdje se nalazi i istoimena plaža. Bijeli pijesak, tirkizno plava
voda, granitne stijene i vegetacija koja pruža zaštitu kornjačama koje tu
polažu jaja, čine je jednom od najljepših plaža Seychelles. Pronalazimo ulaz u
kompleks i ljubazni čuvar nas pušta uz informaciju kako do dođemo do hotelske
kafane. Parkiramo i malo obilazimo kompleks u kojem se čuju samo ptice i
valovi. Pronalazimo bar koji se nalazi u centralnom dijelu i koji ima pogled za
razglednice na plažu. Naručujemo osvježenje i lokalnu hranu. Uživamo u
zvukovima Indijskog okeana. Saznajemo u to vrijeme kada smo mi bili jedan dan u
vili sa doručkom košta 1600 Eura! Još više uživamo u momentu, a najmlađi je i
zaspao. Kad se probudio odlazimo na plažu. Pronalazimo put između vila i uživamo
u blagom vjetru, pijesku i valovima. Pogled nam odluta kad poneki voćni šišmiš
karakterističan za ovaj dio svijeta preleti sa jednog na drugo drvo u potrazi
za slatkim plodovima. Nema ugodnije podloge od pijeska tako da hodamo sve do
kraja plaže i vraćamo se nazad u auto. Na kratko smo osjetili kako izgleda dan
od 1600 Eura. Nakon povratka u našem hotelu dogovaramo poseban izlet brodom do
otoka sa velikim kornjačama i grobovima pirata.
Nakon doručka spremamo ruksake sa
vodom i hranom i čekamo autobus ispred recepcije. Nakon pola sata čekanja
autobus dolazi i idemo u luku na ukrcavanje. Izletni brod je katamaran
kapaciteta 50-tak putnika. Posada je dobro uigrana. Svi uzimamo zaštitne
prsluke. Lagano plovimo prema našem cilju, Nacionalni park „Sainte Anne Marine“
i otok Moyenne, koji ima zanimljivu Istoriju. Na radost najmlađih ulazimo u
brod sa staklenim dnom kako bi imali priliku razgledati podmorje Nacionalnog
parka „Sainte Anne Marine“. Tokom desetak minuta obilaska podmorja slušamo
korisne informacije o problemima koje globalno zatopljenje pravi koralima koji
se mogu vidjeti. Mnogi su već i uginuli ostavljajući iza sebe samo bijele
skelete. Riba je mnogo i takmičimo se ko je vidio neobičniju. Penjemo se uskim
stepenicama na palubu i prelazimo na naš katamaran. Nastavljamo plovidbu do
pješčanog spruda prije otoka Moyenne.
Otok je mali, oko 100m2 i je bio
napušten do sredinom 1960-tih godina kada ga kupuje Britanski novinar Brendon
Grimshaw za 8000 funti. Sa svojim prijateljima pravi prirodne staze, uređuje
male plaže i uspostavlja koloniju divovskih kornjača. Sada je to rijetko mjesto
gdje se te životinje mogu vidjeti u prirodnom okruženju kako slobodno hodaju i
žive na otoku. Čamcima nas prebacuju u manjim grupama do otoka gdje počinjemo
šetnju stazama. Dolazimo do kornjača gdje uživamo u njihovom društvu trudeći se
da ih puno ne uznemirujemo. Ipak je ovo sada njihov otok. Tu su i mlade koje
tek počinju svoj životni put često dug i preko 100 godina. Nadamo se da će i
one uživati na ovom otoku ako i njihovi roditelji sada. Jedna nagovaramo djecu
da nastavimo dalje. Dolazimo do grobova za koje se vežu mnoge priče. Većinom su
to moreplovci koji baš nisu bili u dobrim odnosima sa tadašnjim zakonima. Djeca
vole priče o piratima i potraga za davno nestalim blagom nas tjera dalje stazom
do vrha otoka. Spuštamo se do plaže gdje se odmaramo.
Djeca istražuju obalu i igraju se u kristalno čistoj vodi. Nakon pola sata igre nastavljamo put prema početku staze. Alan upoznaje dječaka koji je lokalac. Lijepo je posmatrati kako se djeca brzo zbliže u igri. Nisu niti imena zapamtili ali su zato razmjenjivali znanje o morskim životinjama. Lokalac je naravno više znanja prenio na Alana. A on je to ponosno nama prepričavao. Trčanje na pješčanom sprudu i ronjenje sa maskom je trajalo sve do pojave naših čamaca. Pozdravila nas je u prolazu jedna crna manta koja je velikom brzinom prošla pored nas dok smo čekali čamac. Na katamaranu smo svi brzo stali u red za ručak. Količina novih iskustava i glad su u proporciji. Vratili smo se puni utisaka sa ovog izleta zahvalni jednom novinaru koji nas ja napustio 2012 godine. Ostavi nam je jadan otok gdje uživaju divovske kornjače i mnogi drugi organizmi. Tu su sada i turisti. Vrijednost otoka je sada preko 35 miliona funti ali je sada dobio status posebnog nacionalnog parka. Svaka čast ovom novinaru!
Vrijeme je da naš boravak na istočnoj obali privedemo kraju. Spremamo se za put na zapadnu obalu otoka Mahe gdje planiramo provesti još pet dana prije povratka u Istanbul. Ovaj hotel je drugačije pozicioniran. Izgrađen je uz granitne stijene i sastoji se od nekoliko apartmana i vila. Najljepši dio je bazen koji je napravljen ispod visoke granitne stijene tako da se odlično uklapa u okolinu. Uz njega je mali restoran i bar. Pogled, bazen i bar su jedni od najboljih kombinacija je sam doživio. Djeca uživaju i u bazenu. Manje je istraživanja ali više plivanja i skakanja. Opet idemo istraživati okolinu. Spuštamo se do plaže Baie Lazare koja udaljeno nekoliko stotina metara od Valmer hotela. Pošto smo uzeli samo spavanje i doručak cilj je pronaći neki restoran sa lokalnom kuhinjom. Ako potraga potraje, sa bilo kakvom kuhinjom. Plaža je sada već standardno dobra. Brzo se čovjek navikne na nove standarde.
Djeca istražuju obalu i igraju se u kristalno čistoj vodi. Nakon pola sata igre nastavljamo put prema početku staze. Alan upoznaje dječaka koji je lokalac. Lijepo je posmatrati kako se djeca brzo zbliže u igri. Nisu niti imena zapamtili ali su zato razmjenjivali znanje o morskim životinjama. Lokalac je naravno više znanja prenio na Alana. A on je to ponosno nama prepričavao. Trčanje na pješčanom sprudu i ronjenje sa maskom je trajalo sve do pojave naših čamaca. Pozdravila nas je u prolazu jedna crna manta koja je velikom brzinom prošla pored nas dok smo čekali čamac. Na katamaranu smo svi brzo stali u red za ručak. Količina novih iskustava i glad su u proporciji. Vratili smo se puni utisaka sa ovog izleta zahvalni jednom novinaru koji nas ja napustio 2012 godine. Ostavi nam je jadan otok gdje uživaju divovske kornjače i mnogi drugi organizmi. Tu su sada i turisti. Vrijednost otoka je sada preko 35 miliona funti ali je sada dobio status posebnog nacionalnog parka. Svaka čast ovom novinaru!
Vrijeme je da naš boravak na istočnoj obali privedemo kraju. Spremamo se za put na zapadnu obalu otoka Mahe gdje planiramo provesti još pet dana prije povratka u Istanbul. Ovaj hotel je drugačije pozicioniran. Izgrađen je uz granitne stijene i sastoji se od nekoliko apartmana i vila. Najljepši dio je bazen koji je napravljen ispod visoke granitne stijene tako da se odlično uklapa u okolinu. Uz njega je mali restoran i bar. Pogled, bazen i bar su jedni od najboljih kombinacija je sam doživio. Djeca uživaju i u bazenu. Manje je istraživanja ali više plivanja i skakanja. Opet idemo istraživati okolinu. Spuštamo se do plaže Baie Lazare koja udaljeno nekoliko stotina metara od Valmer hotela. Pošto smo uzeli samo spavanje i doručak cilj je pronaći neki restoran sa lokalnom kuhinjom. Ako potraga potraje, sa bilo kakvom kuhinjom. Plaža je sada već standardno dobra. Brzo se čovjek navikne na nove standarde.
Na kraju plaže i uvale
pronalazimo restoran koji ima baš ono što nam treba. Hrana. Siti i zadovoljni
šetamo istom plažom nazad prema hotelu. Na kraju puta puštamo najmlađe da
uživaju igri oko granitnih stijena. Sutrašnji dan ima za cilj obilazak Anse
Takamaka plaže, koja je smještena još južnije od našeg hotela. Poznata je po
tome da je još rijetko mjesto gdje divovske kornjače polažu jaja. Autom
prolazimo uskom cestom uz obalu i stižemo do prirodnog parkinga uz plažu.
Nekoliko auta je parkirano. Ponovo šetnja plažom do restorana na kraju uvale
gdje se nalazi i manji hotel. Restoran je pun jer je vrijeme ručka. Na meniju
se nalazi i često viđen fruit bat ili leteća lisica kako se zove ovdašnja vrsta
šišmiša. Nakon kupanja i igre na plaži odlazimo nazad do hotela gdje se
pripremamo za doček Nove 2018. Ovo nam je bila želja, da dočekamo novu godinu u
kratkim rukavima na plaži. Organizacija dočeka nove godine je bila odlična. Sve
jednostavno i na svom mjestu. Upoznajemo i druge goste na putu do stola.
Uglavnom iz Njemačke. Rekviziti za doček su na našem stolu. Nakon odlične
večere malo uživamo u koktelima i muzici lokalnog benda. Denis je zaspao tako
da smo doček nastavili u našem apartmanu. Nisam siguran da smo dočekali ponoć.
Preostalih par dana provodimo u
blizini bazena odmarajući se i u čitanju. Alan završava svoj prvi dnevnik.
Dobio je podršku od tjelohranitelje nekog bjeloruskog zvaničnika koji je tu bio
na odmoru. Njegovo prvo kokosovo mlijeko iz kokosa. Vjerovatno na račun
bjeloruskih poreznika ali teško je bilo odbiti. Tjelohranitelj je bio uvjerljiv
insistirajući na slavenskoj vezi.
Ovo je odličan završetak
2017. godine. Odlazak na Seychelles je bio na našoj listi. Možda se i ponovi.
Samo smo obišli jedan otok od 150. Vraćamo se u hladniji Istanbul i
ostavljamo naše sandale od neoprena da se suše koje nas još nekoliko dana
podsjećaju na naše tropske avanture. Cilj reportaže je da to sjećanje još
traje.
Nema komentara:
Objavi komentar